fredag 13. desember 2013

Svinnhjulet

 



Bestilling – Når man velger et produkt og kjøper inn. Det er viktig å passe på hvor mye du kjøper, hvem du kjøper fra og leveringsvilkår o.l. Vi må passe på at vi bestiller riktig vare, mengde, kvalitet og pris.
Leverandør – Det er de som lager produktet og selger det til deg. Leverandøren kan gjøre mye der du får feil pris eller kvalitet osv. Leverandøren skal levere kvaliteter og priser vi er fornøyd mer over tid. 
Varemottak – Varene blir mottatt av deg, (bedriften). Hvis du gjør feil slik som at du ikke skriver opp antall eller andre viktige fakta kan du bli lurt å få mye mer enn du trenger fordi du bestilte mange par.  Pass på at du har fått riktig mengde, riktig produkt, at alle produktene fungerer som de skal.
Lager – Der varene blir oppbevart før de går videre til butikken / salgslokalet, eventuelle ekstra som ikke er i butikk, noe som blir holdt igjen ettersom det skal på kampanje, eller noe som ikke skal selges eller ikke har solgt og ikke lenger passer sesongen. Hvis det sistnevnte er tilfellet vil det gå under svinn for produktet vil da gå på billig salg og vil ha gått ned i verdi.
Viktig å ha alt organisert på lageret slik at de ansatte ikke kan stjele. Alt må telles opp slik at du vet hele tiden hvor mye du har. Pass på med alarm system og lås.
Prising – Hvilken pris produktet blir satt til. Hvis prisen blir feil går det under svinn, hvis produkter ikke er oppdatert til rett pris kan det bli feil. Kunder kan gå rundt å bytte prislapper. Pass på skanning for da er det vanskeligere å tukle med prisen.
Salgsflaten – Selve salgs område, der det står utplassert produkter som er mulig å kjøpe. Dette er stedet der kunden stjeler produkter fra. Du kan sikre deg med alarmer, video overvåkning og synlige uniformerte ansatte.
Kundetyveri – Når kunden stjeler produkter kalles det for kundetyveri. Kundetyveri skjer slik at kunden tar produkter uten å betale, hvis du setter alarmer og andre sikkerhets tiltak vil det minske tyveriet betraktelig. Det er alltid lure tyver og det er vanskelig å gjøre noe for det.
Personaltyveri – Når personalet stjeler kaller vi det for personaltyveri, det er faktisk ganske lett for personalet å stjele, men med gode rutiner og høy sikkerhet blir det fort vanskeligere.
Kassepunkt – Det er der kassen er og der håndtering av penger foregår. Det er viktig å telle pengene i kassa slik at personalet ikke bare kan ta. Gode rutiner med kassa er svært viktig og loggføring når ansatte bruker penger til å kjøpe inn inventar slik som såpe til gulvvask o.l.


Mvh - Stian Iversen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar